miercuri, 1 iunie 2016

ECONOMISITI cu ajutorul CAR "Coeziunea Sociala"! - Decizia Comitetului Director nr. 265/01.06.2016


Dragi membri ai CAR,

Stimati cetateni,
Banca Nationala a Romaniei ne comunica, prin vocea prim-guvernatorului, ca Romania este o tara "sud-americana" la nivelul economiilor din banci. Un numar de 9,5 milioane de romani au depozite in banci, cumulat, de numai 1,3 mld. lei, in timp ce 288.000 de romani au economii de 66,5 mld. lei. 

Persoanele fizice rezidente cu depozite de peste 500.000 lei (circa 110.000 euro) reprezinta 0,1% din total, adica 14.400, si detin 13,6% din volumul economisirii, respectiv 17,7 mld. lei (4 mld. euro). La sfarsitul anului trecut persoanele fizice rezidente aveau 14,4 milioane de conturi in banci, iar suma depozitelor inregistrate in aceste conturi era de 130,4 mld. lei. Depozitul mediu este de 9.100 lei. Majoritatea deponentilor romani, respectiv 66%, detin numai 1% din totalul depozitelor, in timp ce 2% dintre deponenti au mai mult de jumatate (51%) din sumele totale economisite la banci de populatie. Aceste cifre ne arata gradul ridicat de polarizare sociala.
Statistica d-lui Florin Georgescu ne arata si ca romanii nu sunt preocupati indeajuns sau nu au deprinderea de a economisi ci mai degraba de a se imprumuta, uneori peste posibilitatile de returnare a imprumuturilor contractate.
Aceasta realitate se resimte din plin si la CAR Coeziunea Sociala. Constatam ca in nici 4 luni de la decizia luata de CD al CAR de a se diversifica imprumutul prin acordarea de credite si acelor membri care nu si-au constituit fondul social minim de 1/3 din suma imprumutata, doar 2% dintre solicitantii de imprumut au optat pentru imprumutul tip 1 (adica au depus anterior fondul social minim de 1/3 din suma imprumutata), ceilalti 98% optand pentru imprumutul tip 2 (respectiv pentru retinerea fondului social minim la data imprumutului, din suma imprumutata). De asemenea, in mod surprinzator pentru noi, foarte putini membri profita de avantajul beneficiului garantat de min. 3% calculat la sumele cotizate, pentru a cotiza cu sume mai mari, realizand astfel economii. Astfel cererile de imprumut au crescut ca numar si in cuantum, fara ca depunerile de cotizatii sa creasca in acelasi ritm, asa cum lesne se poate observa si din "Tabelul on line cu cererile de imprumut aflate in asteptare": daca in luna februarie puteam acorda imprumuturi la un interval de 5 pana la16 zile, astazi durata de asteptare tinde sa depaseasca 2 luni de zile.
Acestea sunt cauzele care au determinat CD al CAR sa ia decizia de mai jos. Spre binele dvs. si al tuturor, va indemnam sa ECONOMISITI cu ajutorul CAR "Coeziunea Sociala si sa va educati si copiii/nepotii in spiritul economisirii, inscriindu-i in programul nostru intitulat ECONOMII PENTRU COPII.
Va siguram ca vom respecta intru totul Art. 5 al Deciziei CD, limitand drastic cheltuielile de functionare ale CAR, folosind munca voluntarilor, luand masuri de eliminare a creditelor neperformante etc., astfel incat beneficiul anual acordat pe 2016 sa fie mai mare decat cel acordat in 2015 (3%).
Pentru motivarea dvs. de a va transfera si a transforma in cotizatii la CAR micile economii, va prezentam un tabel cu dobanzi actuale acordate la depozite de principalele banci comerciale.
Datele din exemplul nostru se refera la un depozit de 5.000 lei pe termen de un an (clic aici pt accesare tabel).
Mentionam ca, la CAR Coeziunea Sociala, cotizatiile dvs. pot fi retrase, oricand, printr-o simpla cerere scrisa, pe loc sau in 2 pana la 7 zile, in functie de marimea sumei retrase, fara absolut nici o penalizare (la sfarsit de an, beneficiul vi se va calcula la intreaga suma cotizata si pe toata perioada cat banii au fost depusi la CAR).

De asemenea, este bine de stiut ca pe toata perioada cat sunteti imprumutati, pentru cotizatia depusa primiti acelasi beneficiu calculat pentru oricare alt membru al CAR. Spre exemplu, daca ati imprumutat suma de 21.000 lei pe durata de 2 ani, pentru cotizatia minima de 7.000 lei, veti primi un beneficiu anual de 245- 280lei, respectiv 490-560 lei pe 2 ani de zile.
Aceste asunt motivele pentru care va rugam sa cititi cu atentie Decizia nr. 265/01.06.2016, prezentata mai jos. 
COMITETUL DIRECTOR AL CAR